Zijderoute 20191 Georgie 2 Armenie 3 Iran 4 Turkmenistan 5 Oezbekistan 6 Kazachstan 7 Kirgizie 8 China

LAND 8: China

Door een schitterend berggebied met fantastische uitzichten reizen we van Kirgistan naar China. De grensovergang tussen beide landen ligt op de Torugartpas (3752 meter). De spanning in dit westelijk deel van China (Xinjiang) is direct op de grens merkbaar. Deze grensovergang kost ons dan ook een volle dag en NEGEN controles.

DAG 49: Tash Rabat - Kashgar (China) (12 juli)
Na de grensovergang gaat de weg omlaag en naderen we de rand van de Taklamakanwoestijn, waar Kashgar / Kashi ligt.
DAG 50: Kashgar (13 juli)
Kashgar ligt op 1300 meter hoogte en is misschien wel de bekendste karavaanstad op de antieke Zijderoute. Tijdens haar bloeiperiode deed de stad dienst als belangrijke bevoorradingspost, marktplaats en rustpunt voor handelaars, boeddhistische pelgrims en ontdekkingsreizigers. De stad heeft vanouds een oosterse, arabische sfeer. De Han-Chinese politie agenten lijken wel op een bezettingsmacht. In de oude stad vinden we o.a. de Id Kah moskee en Grand (Sunday) Bazaar.
DAG 51: Kashgar - Turpan (14 juli)
Bezoek aan de dierenmarkt en aan het eind van de middag de nachttrein langs de immense desolate Taklamakanwoestijn naar Turpan / Tulufan.
DAG 52: Daheyan - Turpan (15 juli)
Turpan is een oasestad aan de oude karavaanroute. Turpan staat bekend als de 'oven' van China met in de zomer temperaturen boven de 40 graden. De oase wordt gerrigeerd via eeuwenoude, ondergrondse kanalen (karez), waardoor de gesmolten sneeuw van de kilometers verder gelegen bergen stroomt. Daardoor kunnen en druivengroeien (tot in de stad) waar geen wijn van gemaakt worden maar krenten.
DAG 53: Turpan (16 juli)
Bezoek aan Jiaohe (2e eeuw v.Chr), het Karez watersysteem en de Imam Minaret. In de middag bezoek aan het lokale Museum.
DAG 54: Turpan - Dunhuang (17 juli)
Met de hogesnelheidstrein naar Dunhuang. Dit is de eerste echt Chinees-ogende stad op onze route; met natuurlijk een Chinese Night Market.
DAG 55: Dunhuang (19 juli)
Bezoek aan de Mogao-grotten, Mount Mingshashan en de zandduinen met Crescent Moon Lake.
DAG 56: Dunhuang (18 juli)
In de Gobi woestijn ligt het Yadan Nationaal Park waar restanten te vinden zijn van de meest westelijke poort in de Chinese muur tijdens de Han dynastie. Het prachtige woestijnlandschap telt tal van Rotsformaties.
DAG 57: Dunhuang - Jiayuguan (20 juli)
Bezoek aan het Jiayuguan Fort (1372). Dit onneembare Ming-fort was tot 1911 de meest westelijke militaire post binnen het Chinese keizerrijk. Aansluitend bezoek aan de Wei en Yintombes en doorreis naar Jiayuguan.
DAG 58: Jiayuguan - Xi'an (21 juli)
Bezoek aan het Zhangye National Park met kleurrijke rotsformaties. Doorreis per nachttrein naar Xi'an.
DAG 59: Xi'an (22 juli)
Xi'an is de vroegere hoofdstad van China, tijdens de Tang-dynastie (618-907). Xian was het eindpunt van de karavanen op de Zijderoute en het centrum van de internationale handel in Oost-Azi. Bezoek aan de Bell Tower, Drum Tower en de Moslimwijk met o.a. moskee.
DAG 60: Xi'an (23 juli)
De grootste bezienswaardigheid van Xi'an is het Terracottaleger, een onderdeel van het graf van Qin Shihuang, de eerste keizer van China. Duizenden manshoge kleisoldaten bewaken zijn graftombe uit de derde eeuw voor Christus. Zo'n 700.000 dwangarbeiders werkten aan de grafkamer met modellen van paleizen, gebouwen, gebruiksvoorwerpen en een compleet leger. De beelden van dit leger zijn gemiddeld 1,86 meter hoog en wegen ongeveer 300 kilo.
DAG 61: Xi'an - Beijing (24 juli)
Bezoek aan de Small Wild Goose Pagode en de stadsmuur van Xi'an. 's Avonds vertrek per nachttrein naar de hoofdstad van China, Beijing.
DAG 62: Beijing (25 juli)
Bezoek aan de Lamatempel en aan het eind van de middag een ontvangst op de Nederlandse ambassade. Vanwege het bijzondere karakter van onze reis, wil de ambassade onze groep (met verhalen en foto's) graag ontvangen.
DAG 63: Beijing (26 juli)
Bezoek aan de Chinese Muur in Mutianyu.
DAG 64: Beijing (27 juli)
Bezoek aan Tian-anmen Square, het centrum van de stad, een Hutong wijk met winkels en tot slot de Temple of Heaven.
DAG 65: Beijing - Amsterdam (28 juli)